10 animals per observar als Aiguamolls de l’Empordà

Si has pensat d’anar al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, ja no tens excusa, a continuació tens la llista dels 10 animals que no ets pots perdre als Aiguamolls de l’Empordà.

Moltes llistes mostren animals espectaculars, difícils de trobar o inclús animals que per veure’ls necessites dies i dies d’espera. A Phototrekking us mostrem 10 animals salvatges dels que, per nosaltres, són més fàcils de veure i més comuns als Aiguamolls de l’Empordà ara en època d’hivern. Només hi ha tres espècies que no mencionem (però que podreu veure a les fotografies) i que segur en una visita al Parc trobareu, l’ànec collverd, el pardal i gavines de tot tipus.

A continuació la llista dels 10 animals!

1- Comencem per un dels símbols del Parc, i un de les més clares adaptacions a l’activitat humana, la cigonya. La podrem veure sobretot a l’inici del camí sortint d’El Cortalet. Hi ha molt nius, estan acostumades a la presència d’humans i les podem tenir força a prop.

cigonya_phototrekking_foto_aiguamolls

2- Una espècie molt elegant. No neda, balla sobre l’aigua, el cigne (i amb dos ànecs collverds fent de secundaris a la fotografia). Els veurem allunyats dels amagatalls, sobre l’aigua o descansant en algun illot.

10 animals que no ets pots perdre als aiguamolls de l'empordà

3- Potser el mamífer més fàcil d’observar als Aiguamolls, les daines. Cada cop més presents i fàcils d’observar. Tant a l’aigua, com a terra, corrents o pastant. Acostumen a anar en grups. En aquesta fotografia dos gavians argentats es mostren impassibles davant la potent cavalcada de les daines.

daina aiguamoll emporda

4- La Fotja comuna, crida poc l’atenció pels colors, tota negre amb només una part de la cara blanca, però en canvi sí que crida i se la sent molt fàcilment. La trobarem a l’aigua, entre canyissars, si tenim sort la podrem veure que s’allunya de la protecció de les canyes per canviar de lloc o buscar menjar. En època de reproducció es poden veure persecucions i baralles entre mascles, molt fotogèniques.

fotja comuna

5- Una de les rapinyaires més presents al Parc, l’arpella vulgar. Una au que planeja i sobrevola els aiguamolls amb molta elegància, i amb un característic cap color crema, especialment visible en les femelles.

arpella vulgar

6- Una au migradora, que trobarem a l’hivern quan fa fred, tal com diu el seu nom, la Fredeluga. Sempre amb el seu característic plomall que li surt de darrera del cap i els color metàl·lics de les ales. Si veiem una ens hi haurem de fixar bé, que de ben segur en trobem moltes més.

fredeluga

7- Una de les aus aquàtiques més petites, el cabusset. Aquest el podrem veure molt a prop dels amagatalls, sempre buscant menjar que troba submergint-se a l’aigua, i apareixent de nou ben lluny d’on l’havíem perdut de vista.

foto cabusset

8- Un dels ànecs més fàcils d’identificar. El seu bec, gran i rodó el delata, l’ànec cullerot. Migrador, per tant el veurem a l’hivern (tot i que ocasionalment el podem veure a l’estiu). A la fotografia, feta al mes de gener, podreu veure mascles i femelles adults, i joves nascuts l’any anterior.

ànec cullerot volant

9- També un hivernant que veurem segur a les zones més calmades i planeres dels aiguamolls, el becadell. Això sí, un autèntic expert en el camuflatge, molt difícil de veure si no es mou. Quants becadells veieu a la imatge?

becadell camuflatge

10- Potser el més difícil de veure de tots els de la llista, hivernant, no gaire comú tot i tenir parelles estables. L’incloem a la llista precisament perquè cada cop n’hi ha més sovint i trobo que és un ànec molt elegant i fi, l’ànec griset. El podrem veure en zones tranquil·les on hi trobi protecció i seguretat.

anec griset

Aquesta és la nostra llista dels 10 animals que no ets pots perdre als Aiguamolls de l’Empordà durant els mesos d’hivern. Si t’ha agradat o tens una altra llista, si us plau, comparteix-la!

I si vols veure i fotografiar aquestes aus el proper dissabte 28 d’abril fem una sortida on ensenyarem els millor trucs, llocs i moments per retratar aquests i molts altres animals del Parc!

 

Comparteix!