Benasque

Un poble que viu, respira i transmet amor per la muntanya, aquest és Benasque. Un poble orientat gairebé exclusivament a l’explotació del seu valor natural més preuat, la muntanya i tot el que ella et pot oferir. I com no, el seu baluard més conegut, que cada any milers d’escaladors i alpinistes, siguin amateurs o no, volen fer l’Aneto (3404m). El segon cim més alt de la Península Ibèrica, i el més alt del Pirineu.

El primer dia vam anar al lloc més clàssic del turisme de Benasque, el Forau dels Aigualluts, allà on les aigües del desglaç de l’Aneto desapareixen dins la pedra calcària i no tornen a sortir fins a la Valh d’Aràn, concretament als Uelhs deth Joeu (apunt: un lloc molt recomanable!!) on alimenten el riu Garona i finalment desemboquen al Mar Cantàbric. El Forau dels Aigualluts és un lloc idíl·lic des d’on es pot veure el cim de l’Aneto, però pels núvols baixos aquest cop no el vam poder veure, tot i així vam disfrutar molt del lloc. De pujada cap al Forau vam trobar-nos un petit grup de voltors que encara apuraven les restes d’un animal mort. Un altre acompanyant, aquest durant tot el recorregut, van ser les marmotes. Fins a Coll de Toro en vam poder veure una bona trentena!

La resta de dies vam anar al Barranco de Literola, la “Ruta de las tres cascadas” i la “Ruta de los tres barrancos”, rutes de dificultat baixa/mitjana i on vam poder gaudir de passejades i trekkings tranquils amb el so de les marmotes, dels rierols i les cascades, i de les vistes de la sortida de sol, com les muntanyes es tenyeixen primer de rosat i després de taronja abans de que el sol surti del tot. Llocs molt aconsellables per fer una bona caminada.

Si en una cosa, a banda del paisatge, van coincidir tots els trekkings que vam fer va ser, sense dubte,la presència de marmotes. Les vèiem arreu, de dos en dos i soles, amagant-se i traient el cap, jugant i vigilant, en silenci i cridant. Estan força acostumades a la presència dels senderistes, amb una mica de paciència i cobert darrera d’una roca es poden fer bones fotografies d’elles interactuant, vigilant, corrents… Sempre mantenint una distància mínima, sense destorbar-les ni espantar-les, com amb qualsevol animal que es vulgui fotografiar!!

Tant és la capacitat de Benasque per a atraure gent que, a l’agost, es massifica. Tot i així manté l’encant, és igualment recomanable d’anar-hi, i sempre es poden trobar llocs menys concorreguts si a un l’interessa la tranquil·litat. No deixeu de visitar Benasque, és un poble preciós i ofereix unes rutes i uns paisatges meravellosos, però el meu consell és que, si podeu, hi aneu fóra de la temporada alta.