Caminada pel Catllar

La caminada pel Catllar s’inicia endinsant-nos en un bosc molt humit i que recorrerem paral·lels a una riera. Ascendirem de cop per acabar descendint suaument fins a l’ermita de Santa Maria del Catllar, per tornar fins on hem deixat el cotxe. Som-hi!

Distància: 5,5km
Dificultat: Mitjana
Temps: 2h

A mig camí entre Vilallonga de Ter i Setcases es troba l’ermita de Santa Maria del Catllar (també coneguda com el Santuari de la Mare de Déu del Catllar). Des de la carretera GIV-5264, al quilòmetre 9,5, trobarem una entrada per on passarem just per sobre del riu Ter. Aparquem bé el cotxe.

Entrarem en un camí particular, per tant, respecte i cura al màxim. El camí comença en direcció NO, és el camí emporlanat que porta a l’ermita. Passem la cadena i seguim el camí. Al primer revolt de 180º deixem el camí particular i seguim direcció NO, ens col·locarem paral·lels a la riera del Catllar. Resseguirem la riera durant més de 2 quilòmetres, durant aquest recorregut podrem trobar salts d’aigua, basses, banyeres, ponts i cascades de tot tipus. Un recorregut molt fotogènic, molt verd, molt fresc i sempre coberts de vegetació. Ens trobarem avellaners, bedolls, freixes i saüc, però sobretot molsa, molts tipus i varietat de molses.

salt d'aigua al catllar

Després de creuar el Torrent del Catllar per un pont una mica abandonat seguim paral·lels al torrent fins que tornem a trobar un pont i una bifurcació. Agafem direcció N, creuem el torrent i de seguida ens enfilem per un corriol (que va cap a l’E) que puja molt i sembla que no acabi mai. Molt de compte si ha plogut en les darreres hores o mentre hi sou perquè aquest corriol serà un fangar i pujar serà molt complicat. Després d’ajudar-nos amb els troncs i branques per pujar arribem a dalt i ens trobem les Cabanes del Catllar davant nostre.

natura el catllar

A partir d’aquí tot fa baixada, prenem la bifurcació cap al SE i seguim, ara entre prats i boscos més oberts. Passarem per la Cabana del Ras, el Roc de l’Àliga i després d’encarar el camí cap al N. Arribarem a una bifurcació i agafem sentit S cap a la Mare de Déu del Catllar. Entrarem en propietat privada de nou, seguirem descendint fins a tornar pel camí emporlanat inicial que ens porta al cotxe.

caminada pel catllar
Una sortida molt recomanable a la primavera i l’estiu on el torrent és generós amb l’aigua. Les ombres i l’ambient humit en dies de calor són una benedicció. Atenció si ha plogut durant l’ascensió. Recomanem que porteu la càmera fotogràfica.

Esperem que us hagi agradat, bona caminada pel Catllar!

Com sempre, a la muntanya per fàcil que sigui el camí, sempre hem d’anar ben equipats: roba i calçat adequats, aigua i alguna cosa de menjar, roba d’abric o capelina, un mapa en paper, brúixola, mòbil amb bateria al màxim, … Precaució i seny.

Phototrekking.cat