Capgròs de salamandra

Una fotografia molt especial, pel que representa i per com s’ha fet.

És un capgròs de salamandra, dins una font d’aigües netes, fresques i tranquil·les a la Vall de Camprodon.

La trobem especial perquè les salamandres, com la majoria d’amfibis, són indicadors de la bona qualitat de l’ambient on estan. La contaminació els afecta molt i, a causa de la mà de l’home, es troben moltes espècies d’amfibis en retrocés i moltes ja en perill greu.

I perquè de grans, amb els colors grocs i negres tant lluents que tenen són uns animals extraordinaris. Amb aquests colors tant cridaners ja avisen de la seva toxicitat. No són verinosos, però segreguen una substància que al contacte amb les mucoses provoquen irritació, així que millor no agafar-les mai i deixar-les fer. De fet, la pell de tots els amfibis és molt delicada, la mucosa que segreguen (tòxica o no) els protegeix dels patògens externs, per això no és recomanable manipular-los en excés ja que al tocar-la podem treure part d’aquesta mucosa i deixar-los indefensos.
A la fotografia es poden veure les brànquies del capgròs per on fan l’intercanvi d’oxigen dins l’aigua. Un cop adultes (després de la metamorfosis) respiren a través d’un sistema pulmonar. Com a curiositat apuntar que les salamandres no ponen ous, sinó que pareixen directament les larves amb les quatre extremitats ben formades, és a dir, són ovovivípares. Una mare salamandra ve pondre unes quantes larves en aquesta font i, per sort, moltes d’elles han crescut prou fins a ser uns bons capgrossos, i esperem que totes elles arribin a ser salamandres adultes.

Si amb la contaminació no tenien prou, un altre perill per a les salamandres i molt amfibis són els atropellaments. Després de pluges, per la nit, a la tardor i la primavera, que és quan (normalment) són més actives, és normal veure’n moltes a les carreteres. Si aneu per un camí o carretera de muntanya (Pirineus, Montseny, Els Ports, etc.), si us plau, aneu poc a poc i mirant al terra per esquivar aquest magnífics animals!
La foto es va fer en un lloc ben fosc, evidentment el capgròs estava dins l’aigua, i la font feia moure tota la superfície i no era fàcil fotografiar-la. El flaix servia però, depèn com, es veia reflectit sobre la superfície d’aigua i no es veia res, a part de no voler molestar gaire el capgròs amb la llum de flaix. Llavors vam decidir usar l’aplicació de la lot del mòbil, molt útil!! Només va fer falta pujar molt la ISO, enfocar manualment, recolzar-se bé allà on vam poder i fer diverses fotografies fins a agafar una zona plana d’aigua per on es veiés bé la salamandra. Una feina en equip i amb un material poc ordinari, però molt efectiu. Us poso també una fotografia d’una salamandra adulta perquè veieu com són de guapes!

ISO 3200, f/5.6, 1/25s, a 130mm, llum de mòbil.

Capgros_larva_salamandra_amfibi_Vall de Camprodon_Phototrekking

Capgròs de salamandra

Salamandra_amfibi_anfibio_Setcases_Phototrekking

Salamandra adulta

 

Si voleu més informació sobre els amfibis en general: evolució, biologia, etc. podeu visitar aquesta pàgina:

https://allyouneedisbiology.wordpress.com/tag/anura/