Dia Mundial del Voltors

Avui és el Dia Mundial dels Voltors. Unes aus sense les quals els prats, muntanyes i valls estarien plens de cadàvers i restes orgàniques.

A casa nostra tenim 4 tipus de voltors: el voltor comú, el voltor negre, l’aufrany i el trencalòs. Tots aquests carronyaires estan protegits per la llei, però especialment vulnerables són el trencalòs i el voltor negre.

La funció que fan és vital, cada voltor està especialitzat en una funció concreta. Entre tots fan la feina perfecta.

Voltor enlairant-se

De tots quatre l’aufrany és l’únic migrador, marxa a la tardor cap a Àfrica i torna a la primavera. La resta els tenim a casa tot l’any, per això és molt important no molestar els seus llocs de cria durant l’hivern i primavera.

Com ens ajuden a mantenir nets els camps? Molt fàcil, el voltor comú és el primer a arribar, té un bec fort especialitzat a obrir pells i menjar tot el que puguin en el menor temps possible. Després el voltor negre s’encarrega de menjar i arrencar tendons i l’aufrany, en ser el més petit, escura les parts de més difícil accés per al voltor comú i el voltor negre. Finalment el trencalòs arriba quan ja és tot net i s’encarrega de menjar-se els óssos.

quebrantahueso vallter

El trencalòs va arrencar a volar amb una columna vertebral a les potes!!

Sabeu com ho fa el trencalòs per menjar ossos? El seu nom ho diu, agafa l’os, s’enlaire i el deixa caure sobre un rocam. Allà, el trencalòs, a poc a poc es va empassant els trossos que han quedat després de l’impacte.

Per aprendre més sobre voltors podeu acompanyar-nos el 13 d’octubre al Curs de Fotografia de Fauna al Zoo del Pirineu, on a més d’aprendre sobre els animals, aprendrem com obtenir fer-los les millors fotografies!

I, per veure més fotografies de voltors, podeu veure l’entrada al bloc sobre els voltors a Alinyà, o a l’entrada sobre els voltors a la N-II.

A la Botiga de Natura del Ripollès us fem, aprofitant aquest dia mundial, i fins a l’11 de setembre, ofertes i preus especials en tots els nostres articles de carronyaires i rapinyaires. Preus especials per les petjades, descomptes en fotografies, vinils amb siluetes amb el preu reduït… i molt més! Veniu a descobrir-ho a la Plaça Santa Maria, 10 de Camprodon.
botiga natura, ripollès, fotografia

Ofertes a la Botiga de Natura del Ripollès