Marmotes

De la mateixa família que els esquirols, però molt més grans, aquests rosegadors rabassuts i peluts viuen per sobre dels 1000m. Excaven els seus caus en prats alpins o habiten entre els espais que hi ha a les tarteres. Normalment els seus caus tenen diverses galeries i nombroses sortides a l’exterior. Mai saps exactament per on poden sortir.
Les marmotes que podem veure al Pirineu són, de fet, causa de la introducció de l’espècie a la vessant francesa. Les marmotes van habitar els Pirineus fins fa uns 15000 anys, quan per causes climàtiques van desaparèixer. Totes les marmotes actuals provenen de la introducció de l’espècie a meitats del segle passat per motius econòmics (molt valorades per la pell, el greix i la carn). Es van escollir les marmotes dels Alps per a que els Pirineus tornessin, milers d’anys després, a ser habitats per aquests rosegadors.
Però, evidentment, el més conegut de les marmotes és la seva fama de dormilegues, i és que aquests mamífers poden hivernar fins a 6 mesos! Durant les gelades tapen les sortides del cau amb sorra i fins que no arriba el bon temps no els fa falta sortir.
Per realitzar aquestes fotos he tornat a Vallter, he volgut estar un parell de dies a l’espera de veure marmotes, sense fer Phototrekking. Un cop descobert el lloc on els agradava prendre el sol i pasturar, vaig amagar-me entre la vegetació a primera hora del matí, abans de la sortida del sol, i a esperar… Algunes hores més tard, i després de que un parell de caravanes de vaques passés per davant del cau, va sortir la primera marmota, per fi!! Pensava que ja no les veuria! Un cop ben fotografiades, i havent gaudint de la seva simple presència, vaig aprofitar que es van amagar corrents al cau en el moment que més vaques van passar a prop d’elles, així no em van veure sortir de l’amagatall i em vaig guardar aquest comodí per poder tornar un altre dia. Fins aviat marmotes!