Pardal comú, au 2016!

L’associació SEO/Bird Life, organització sense ànim de lucre, protectora i defensora de les aus a la Península i els seus hàbitats, proposa cada any a una au autòctona com a símbol de la seva lluita i defensa. Els motius poden ser diversos: perill d’extinció, simbolisme de l’espècie, poc coneixement, etc. Aquest any, SEO/Bird Life, ha escollit el Pardal comú (Passer domesticus) com a au de l’any 2016.

Pardal comú_passer domesticus

Pardal femella

Com és que han escollit un au que podem trobar arreu? La resposta, ens estem quedant sense pardals. L’hem de fer valer i protegir, aquesta petita au necessita de la nostra ajuda. L’evolució de l’espècie de Pardal comú des de fa prop de 20 anys no ha parat de minvar (un 10% des del 1998), tant en hàbitats urbans com en sobretot hàbitats agrícoles.

Els beneficis que ens proporciona aquesta au són incomptables: controla plagues, dispersa llavors, és un bioindicador de la qualitat ambiental… I, de la mateixa manera que a les mines els canaris marcaven la falta d’oxigen, a la nostra societat el pardal ens està marcant un empitjorament de les condicions ambientals. Li hem de fer cas!

Pardal_grup_gorrion

Els pardals sempre van en grup

Per ajudar-lo, una de les coses més senzilles que podem fer és posa’ls-hi menjadores, els agrada especialment el gra i les llavors. Però posar una menjadora d’ocells no és una feina d’un dia! S’han de posar només quan realment necessiten menjar, és a dir, a l’hivern que aquest és molt escàs i han d’aguantar temperatures molt baixes cada dia. És molt important tenir una constància al posar el menjar, no en poseu un dia i tres no, cada dia s’ha de reposar si és necessari. Mireu aquesta entrada sobre menjadores que va fer Glopdebru i esperem que us decidiu a ajudar als pardals!

Us deixem amb algunes fotografies de pardals atrets per menjadores al jardí mateix de casa:

Pardal comu_passer domesticus_gorrion comun

Pardal comú menjant cap per avall

Menjadora_pardal_comedero_gorrion

Qualsevol objecte pot servir com a menjadora.

Pardal_passer_gorrion_ mallarenga

Una mallerenga observa el pardal comú…potser per compartir el menjar?