Perquè hi ha eclipsis?

Us heu preguntat mai què són i perquè hi ha eclipsis? Doncs vull intentar explicar-vos-ho d’una manera fàcil i amena. Primer de tot dir a què ve aquesta entrada, oi? Aquest 27 de juliol podrem veure un eclipsi total de lluna i a més s’espera que en el moment de l’eclipsi la lluna es torni vermella, un espectacle que cap fotògraf ni ningú es pot perdre!

taller foto nocturna

Grup de fotògrafs xalant, amb la constel·lació del carro al darrera, de la fotografia nocturna

Els eclipsis es produeixen quan un objecte planetari s’interposa entre la font de llum, normalment un astre com el Sol, i un altre cos planetari. En el cas dels eclipsis lunars es produeixen quan la Terra tapa completament o parcial la Lluna, evitant així que els raigs de llum del Sol li arribin, és a dir, l’ombra de la Terra tapa la Lluna. De fet el satèl·lit terrestre no té llum pròpia, sempre que veiem la lluna és perquè el Sol la il·lumina, el que veiem és el rebot de la llum solar. Per tant, la lluna tapada completament per l’ombra de la Terra, no pot rebre llum i no en pot reflectir.

Aquests fenòmens es donen quan hi ha lluna plena, és a dir, quan la Lluna passa just per darrere de la Terra, normalment la Terra no tapa amb la seva ombra la Lluna i podem veure reflectida tota la llum que li arriba del Sol, però en determinats moments els objectes planetaris s’alineen i es tapen, donant lloc als eclipsis. L’altre extrem és la lluna nova on la lluna no rep llum per estar completament entre el Sol i la Terra. En aquest cas, si la lluna estigués alineada amb la Terra, tindríem un eclipsi solar, perquè es deixa de veure el Sol.

L’eclipsi d’aquest juliol es podrà veure a Amèrica del Sud, Europa, Àfrica, Àsia i Austràlia, i durarà gairebé dues hores. En el cas de Catalunya estem en un molt bon lloc per observar-lo, perquè a més des de la nostra posició podrem veure com la lluna es torna vermella durant l’inici de l’eclipsi total per l’ombra de la Terra que comença a tapar la Lluna. Depenent de la latitud on estiguem, o de l’òrbita que segueixin els cossos planetaris, l’eclipsi pot ser penombral, parcial o total. En el primer la lluna travessa per l’ombra penombral de la Terra, és difícil de veure però pels científics és el més interessant. L’ombra penombral, o penombra, és la part d’ombra que no és fosca del tot. L’eclipsi parcial passa quan una part de la Lluna passa per l’ombra total (umbra) de la Terra. I l’eclipsi total ocorre quan tota la Lluna entra a l’ombra de la Terra i aquesta la cobreix completament. Aquest darrer és el que veurem aquest 27 de juliol, el més espectacular per la fotografia!

A la foto podem veure un fotomuntatge de l’eclipsi parcial del 2006, observeu com l’ombra només afecta a una part de la Lluna.

lluna vermella

Fotomuntatge amb la lluna vermella de protagonista

Per veure un eclipsi lunar no calen ni ulleres especials ni invents rars (com passa amb els eclipsis solars), aquí només hem de sortir a l’exterior i mirar al cel. Per fotografiar-lo recomanem un teleobjectiu, com més llarg millor, per aconseguir que la lluna surti ben gran a la foto. Imprescindible un bon trípode, i disparar en manual per anar ajustant la velocitat a la llum que tinguem. És important anar preparat, tant de temps per no arribar a darrera hora com de roba per no passar fred. Només falta buscar un bon lloc amb poca contaminació lumínica i gaudir de l’espectacle!

Per no perdre’s cap fotografia de l’eclipsi podeu venir amb nosaltres el dia 27 al taller fotogràfic que fem a la Vall de Camprodon. Tenim el lloc, tenim el moment, tenim l’eclipsi i a més us portem el sopar amb productes de la Vall de Camprodon per fer una nit fotogràfica completa!

Teniu més informació del taller fotogràfic clicant aquí.