Rastres i senyals (2). Cérvol (Cervus elaphus)

Els cérvols són els ungulats més grans que podem trobar a la Península. Poden fer fins a poc més d’un metre d’alçada a la creu (o sigui, la gepa, que és com es calcula l’alçada en els mamífers de quatre potes), tenen el cap allargat i un coll musculat, són d’aspecte àgil, però robust alhora. Viuen entre boscos i prats, buscant protecció en els primers i menjar en els segons.

Es diferencien els mascles de les femelles per les banyes, que en els mascles poden superar el metre mentre que les femelles no en tenen. Tot i que durant una època (finals de tardor) els mascles perden la cornamenta, es poden distingir igualment de les femelles per altres trets característics com l’alçada, la forma de l’esquena, la crin, etc.

Els rastres que ens deixen els cérvols són com els de la majoria de cèrvids: petjades, excrements, banyam caigut… i durant l’estiu, època en què els creix el nou banyam, podem trobar arbres joves pelats per les banyes, o amb l’escorça mossegada per així marcar territori. Una altra manera que usen per marcar el territori (a banda de les marques olfactives que nosaltres difícilment podem detectar) és rascar el terra amb les potes anteriors deixant la seva olor i potenciant-lo amb orí.

Els rastres són la millor manera de conèixer la presència d’una espècie en un àrea determinada, però també ens donen informació sobre els seus costums, hàbits, gustos i manies, si caminava tranquil, fugia o simplement estava de pas. Amb els excrements es pot saber què han menjat, si es troba bé de salut, també si és mascle o femella… Són una eina molt útil, de vegades imprescindible, per als naturalistes, agents rurals, i caçadors.

Fixeu-vos quan estigueu al camp en els rastres que ens deixen els animals, hi ha molts més dels que penseu, i ens donen moltíssima informació!!

 

Fang_barro_cérvol_ciervo_rastre_rastro

Rastre de marxa de cérvol sobre fang

Raül Carmona

Petjades_pisadas_cérvol_ciervo_red_deer

Petjades de cérvol. Superior: peu posterior. Inferior: peu anterior.

Cérvol_ciervo_red deer_neu_nieve_snow

Petjada sobre la neu

Cervus_elaphus_rastres

Petjada i excrements de cérvol

Cérvol_ciervo_red deer_rastres_rastros

Petjada i excrements de cérvol assenyalats

Cervus_elaphus_petjada_neu

Petjada de cérvol sobre la neu

Cervus_elaphus_excrement_rastre

Excrements aïllats de cérvol

excrement_rastre_cérvol

Excrement de cérvol aglutinat

Mossegada_arbre_cérvol

Es poden veure les marques del incisius a la part inferior. Mosseguen i arrenquen l’escorça cap amunt.

Arbre_jove_pelat_cérvol

Arbre mossegat per cérvol

cérvol_cervus_elaphus_ciervo_red_deer

Cérvol femella

Cervus_elaphus_grup_grupo

Grup de cérvols

cérvol_ciervo_red deer

Cérvols curiosos