Rastres i senyals que ens podem trobar al camp. Teixó (Meles meles).

Passejar pel camp i gaudir de la natura és molt més que caminar i fer un entrepà sobre una roca amb un  gran paisatge al davant nostre.

En el nostre camí ens podem trobar desenes de senyals que ens indiquen que no estem sols, que ens acompanyen multitud d’animalons que, la majoria de cops, ni tan sols veiem.

Us volem mostrar alguns d’aquests rastres i senyals que els animals ens deixen, no pretén ser ni una guia exhaustiva ni un model a seguir, però sí que ens agradaria que tothom sigui més conscient del que l’envolta i gaudeixi més del camí.

Abans de res, dir que els rastres no són una ciència exacte, depèn de molts factors (substrat, pes de l’animal, si camina o va fugint, si ha plogut el dia anterior o fa dues setmanes, etc.) que puguem veure i identificar correctament una petjada o un excrement.

Comencem pel teixó, un mamífer mustèlid d’hàbits nocturns, difícil de veure, però que deixa molts rastres i és molt present en tota la geografia catalana. El teixó ens deixa sobretot petjades, però també podem veure excrements, camins i fins i tot les pròpies teixoneres on viuen.

Viuen tant en boscos com en zones sub-desèrtiques, només necessiten tenir aigua aprop i un lloc on poder fer el cau, però si poden escollir prefereixen arbredes o zones rocoses que estiguin cobertes. A causa del seu pes (poden arribar a fer uns 15kg), deixen molt marcats els camins per on transiten.

Les petjades del teixó tenen aspecte rectangular, són plantígrads (que vol dir que al caminar recolzen tot el pes sobre tota la palma de l’extremitat, com nosaltres el humans que amb el peu marquem des del taló fins al dits), marquen sempre els coixinets dels 5 dits, el coixinet palmar i sobretot marquen també les ungles, que poden ser molt llargues i fortes (especialment les de les potes del davant que usen per excavar els caus).

Els excrements els fa sempre en latrines, fa un forat al terra i el va omplint progressivament, un cop ple (el pot tapar o no) en fa un altre i així va fent. Els excrements poden ser molt variats, a causa de la seva dieta omnívora poden ser des de semi-líquids (fruits i baies) a consistents (insectes o carn).

De les teixoneres nosaltres en veiem només les boques de sortida i entrada, però dins construeixen galeries que connecten entre sí diferents habitacions, sales i múltiples sortides a l’exterior. Acostumen a viure en família i, fins i tot, de vegades comparteixen cau amb guineus, conills o d’altres mustèlids.

Una altra curiositat dels teixons és la seva pulcritud, a banda de fer les deposicions en latrines, també posen a airejar les restes vegetals (herbes, molses, …) que usen com a llit dins les teixoneres.  Treuen aquestes restes al sol, s’assequen i les tornen a utilitzar. Al cap d’unes quantes reutilitzacions les canvien per unes de noves.

Esperem que us sigui d’utilitat, com a mínim volem animar-vos a que el proper cop us fixeu una mica més en els rastres que ens deixen! Els podeu fotografiar, mesurar, dibuixar i fins i tot fer motlles de les petjades. Bona sort!

Teixó_tejón_Badger_Meles meles_Petjada

Petjada de la pota posterior d’un teixó

Teixó_tejón_Badger_Meles meles_rastre

Rastre de teixó sobre el fang

Teixó_tejón_Badger_Meles meles_Rastres encerclats

Rastres encerclats

Teixó_tejón_Badger_Meles meles_Neu

Rastre de teixó sobre la neu

Teixó_tejón_Badger_Meles meles_Latrines

Tres latrines

Teixó_tejón_Badger_Meles meles_Excrements

Latrina amb dos tipus d’excrements

Teixó_tejón_Badger_Meles meles_Teixonera

Entrada a la teixonera

Teixó_tejón_Badger_Meles meles_Llit al sol

Entrada del cau amb vegetals assecant-se