Ruta per la Roureda de Camprodon

15 Febrer, 2017 Phototrekking, ruta 2 Comments

Ruta per la Roureda de Camprodon

Distància: 3,5km
Dificultat: baixa
Temps: 1:30h

Aquesta ruta, senzilla, assequible i propera al poble de Camprodon ens portarà a un dels llocs més màgics de la comarca del Ripollès.

Situada a Camprodon, concretament al turó de la Rovira, a la Roureda de Camprodon o Roureda de Can Pascal s’hi accedeix des de diversos punts. El més conegut és des del camí cimentat que porta a Font-Rubí. Just passades les instal·lacions del golf hi trobarem una zona on podrem deixar el cotxe (també s’hi pot arribar sense problemes a peu des del centre del poble).

Des del camí cimentat pugem a la Font del Vern, allà hi trobarem panells explicatius i l’inici del camí, el qual no té pèrdua i creua la roureda.

glans_bellota_roure_roble

Glans de roure arrelant


Sobre La Roureda de Camprodon i què ens hi podem trobar dins:
Es tracta d’una important roureda on hi predomina el roure de fulla gran (Quercus petraea), es caracteritza per tenir una fusta molt preuada ja que és molt dura (d’aquí el nom de petraea=pedra), les fulles tenen el marge ondulat, són més fosques per la part superior i presenten un pecíol de més d’un centímetre de longitud amb un solc a la part superior. El seu fruit és la gla i està subjecte per un curt pecíol. Floreix a la primavera. Té preferència pels sòls silícics i ambients humits.

A la roureda s’hi troben arbres de fins a 200 anys, per tant, és un bosc madur amb arbres de gran diàmetre on també s’hi poden trobar bedolls, pins, avets, avellaners i faigs. Hi trobarem molses i líquens que parlen de la qualitat de l’aire i l’aigua. I també hi veurem el boix grèvol, una espècie en perill al Pirineu i que hem de cuidar i preservar entre tots.

La fauna que es pot veure en aquesta roureda és molt variada: cabirols, esquirols, teixons, diferents tipus de mallerengues i tallarols, picots, gaigs, i rapinyaires nocturns i diürns entre molts d’altres.

Aquesta roureda s’auto-regula sense intervenció humana. Es deixa a mans de la natura l’evolució del bosc, les actuacions realitzades són sempre molt puntuals i sota la supervisió del responsable del bosc i dels agents forestals. Aquest fet ha permès que la biodiversitat augmentés notablement els darrers anys i la qualitat del bosc com a ecosistema millorés exponencialment.


verd_verde_roureda_robledal

Roureda verda

Seguint el camí interior de la Roureda fins a sortir per la vessant NE del bosc hi trobarem una zona conreada a l’esquerra i la Masia de Rials a la dreta. Si seguim el camí arribarem a una zona on fa temps es van plantar avets de Douglas, i que avui dia són arbres de grans dimensions. Obrim els vailets (recordeu que un cop a l’altra banda sempre els hem de tornar a tancar) per traspassar la zona d’avets. A l’altre banda hi trobarem un camí, tant se val per on ens decidim anar, totes dues direccions rodegen el turó de Rials i acabarem a la Masia de Rials, agafem l’únic camí que descendeix d’alçada i arribem a la Collada dels Solans. Un cop allà escollirem anar cap a l’esquerra (cap a la carretera de Molló) o cap a la dreta per tornar al camí cimentat que porta de Camprodon a Font-Rubí.

Si anéssim cap a la carretera de Molló, seguint el camí arribarem al Càmping Els Solans. Però nosaltres agafarem l’altre direcció, és a dir, cap a la dreta, seguirem descendint amb el camí fins a arribar al camí cimentat. Un cop arribats al camí girarem a la dreta, i no deixarem el camí fins a arribar al punt on hem deixat el cotxe, o fins al poble de Camprodon si hem anat a peu. Durant aquest recorregut passarem per la Font del Faig i podrem veure, a la nostra dreta la Roureda des de l’exterior, obtenint així una visió completa d’aquest bosc tant especial.

Entre tots hem de cuidar, protegir i fer valorar aquest bosc únic. Quan hi sigueu respecteu la natura, gaudiu de les olors, el cant de les aus i la frescor que sempre hi ha. Un darrer consell, visiteu-la durant les diferents estacions de l’any, la Roureda sempre sorprèn!

Esperem que us hagi agradat, bona caminada!

Phototrekking.cat

Dendrocopos_major_pico_picapinos

Picot garser gros

Nezara_hemipter_insecte

Bernat pudent

 

Si us ha agradat i voleu saber-ne més de la Roureda podeu venir amb nosaltres el 16 d’abril a descobrir la Roureda i a fer les millors fotografies d’aquest bosc tan especial.