Voltors a Alinyà

26 Juny, 2016 Au, Fauna salvatge 3 Comments

A l’Alt Urgell hi ha una activitat eco-turística molt interessant: veure voltors a Alinyà.

Aquesta terra tan rica en rapinyaires és especialment recomanable per a tots aquells que els agradi la ornitologia. No és per menys, és l’únic lloc d’Europa on es poden veure els 4 grans carronyaires! El voltor comú, el voltor negre, l’aufrany i el trencalòs en un únic punt.

De la variada oferta que tenen a Muntanya d’Alinyà per veure aquestes aus nosaltres vam estar allà on els pots veure de més aprop, des del hide. Una oportunitat única per poder veure’ls i fotografiar-los!

Ens citen a les 10 a la Rectoria d’Alinyà, pugem al 4×4 i cap a dalt! Un cop arribem al hide ja veiem voltors per sobre els nostres caps, esperant el seu torn, que saben que arribarà aviat. Primer ens instal·lem, traiem càmeres, objectius, targetes, i tot el que faci falta. Un cop tot col·locat i llest el tècnic reparteix el menjar per tot el canyet i ja ens avisa que només marxar ell els voltors baixaran de cop… i tal qual. Arrenca el cotxe, no fa ni 10 metres i el primer voltor ja toca terra, en menys de 20 segons el canyet s’omple de voltors disposats a no deixar ni un tros de carn.

hide alinya

L’aguait i el canyet

voltor alinya

Primer voltor en tocar terra

Desenes de voltors s’esbatussen, s’aixafen, es roben el menjar o mengen del mateix tall… una passada, estan encegats i només veuen menjar, ximplet l’últim. Obren les ales (de fins a 2m 80cm de punta a punta!) per protegir la seva porció de carn, però arriba un altre des del cel i li pren. No hi ha temps per tornar a recuperar el que menjava, es pren el menjar del voltor del costat. Un caos.

canyet alinya

Pluja de voltors sobre el canyet

voltors alt urgell

Vista general dels canyet

baralla voltor

Disputes entre voltors

disputa voltors

Cinc voltors per un tros de menjar

Enmig del núvol de plomes dins el hide algú crida “voltor negre!!” On??? Enorme, encara més imponent que els voltors comuns (tot i només fer uns 10cm d’envergadura) de seguida es veu al fons. El voltor negre vol menjar també, benvingut!!

El primer cop que podem gaudir d’un animal que poc a poc i amb molt d’esforç per part dels implicats es va reintroduir a Catalunya i ara comença a normalitzar-se. Però encara falta molta feina per fer!

voltor negre alinya

Arriba el voltor negre

voltor negre black vulture

El voltor negre

MR1 buitre negro

L’anella l’identifica, és l’MR1

Després de poc menys d’una hora ja queda ben poca cosa. Molts voltors marxen. I arriba el més petit de tots, l’aufrany. Blanc i negre i amb el cap ben groc. Busca i rebusca entre les restes que han deixat els seus cosins més grans i sempre troba alguna cosa. En una hora tots els voltors marxen. Ja no queda res, ens sobrevola una marcenca i un xoriguer. Res més. Ens falta un, baixarà o no?

Ens falta el trencalòs, avui no vol baixar, no hem pogut veure els 4 carronyaires, però l’experiència a Alinyà ha estat més que gratificant i molt satisfactòria! Inoblidable veure com baixen tots els voltors de cop, les baralles pel menjar, la disputa entre voltor negre i voltor comú, l’aufrany caminant per tot arreu, els voltors reposant després del tiberi…en fi, molt recomanable!!

Us deixem amb més fotografies dels Voltors a Alinyà i us recordem que el dia 2 de juliol estarem molt a prop fent un Curs de Fotografia de Fauna al Zoo del Pirineu!

 

voltor comu

Coll despullat per no embrutar-se. Els voltors estan súper especialitzats per la gran tasca que realitzen.

buitre leonado buitre negro

Tot i aparentar més gran aquí. El voltor negre i el comú són molt semblants de mida.

griffon vulture

Primer pla d’un voltor

ave dinosaurio

Arrencant carn.

vol voltor

Voltor en vol

vol aufrany

Aufrany aterrant al canyet.

rapinyaires carronyaires

Trio. Voltor comú, aufrany i cornella.

black vulture

En el voltor negre coll i potes estan cobertes de plomes. Mengen diferent als voltors comuns.

voltor catalunya

Veieu la gota del bec? està suant.

descans voltor

Després de l’àpat, a descansar.

egyptian vulture

L’aufrany, el més petit dels voltors europeus.

vulture interaction

Mirada desafiant

voltors a alinyà

Voltor apropant-se

canyet voltors

Ja no queda menjar i els voltors descansen.

black vulture flight

El voltor negre deixa el canyet

alimoche comiendo

Aufrany escurant els darrers ossos

cornella voltor comu

La cornella sobrevola el voltor per fer-lo fora!

griffon vulture flight

I aquest marxa empipat